Zonwering plaatsen

Het plaatsen van zonwering is in sommige gevallen prima zelf uit te voeren. In bepaalde situaties is het echter verstandiger om een zonwering specialist in te huren. Lees hier meer over het plaatsen van zonwering.

Prijzen

De montagekosten van zonwering verschillen per soort zonwering, bediening en per specialist. Zo liggen de montagekosten van shutters met handmatige bediening lager dan die van een knikarmscherm met elektrische bediening. De gemiddelde prijs van het monteren van zonwering ligt tussen de € 50 en € 200. Als u meerdere zonneschermen in één keer laat plaatsen, kunt u onderhandelen over de prijs en liggen de montagekosten per scherm waarschijnlijk lager. Uiteraard kunt u besparen op de montagekosten door te besluiten om de zonwering zelf te plaatsen. Hieraan bent u, op eventuele kosten van gereedschap na, geen geld kwijt. Wel zal u hier flink wat tijd voor moeten uittrekken.
Bent u benieuwd naar de exacte kosten voor zonwering? Door hierboven uw postcode in te vullen vraagt u kosteloos en vrijblijvend offertes aan van zonwering specialisten in uw regio.

Zonwering plaatsen

Als u uw zonwering zelf wilt plaatsen is het hebben van een goede montagehandleiding erg belangrijk. Het is dan ook niet aan te raden om zonwering te monteren zonder u eerst goed in te lezen. Het is belangrijk dat de zonwering goed gemonteerd wordt, omdat slechte montage ernstige gevolgen kan hebben voor niet alleen uw zonwering, maar ook voor uw gevel. De moeilijkheidsgraad van de montage verschilt per soort zonwering. Zo is binnenzonwering over het algemeen een stuk makkelijker zelf te plaatsen dan buitenzonwering.

Binnenzonwering

Het zelf plaatsen van binnenzonwering, zoals gordijnen en jaloezieën, is over het algemeen goed zelf uit te voeren. Wel is het aan te raden om een tweede persoon bij u te hebben tijdens de montage, om u te ondersteunen. Het belangrijkste is het goed opmeten van uw raam. De zonwering wordt in de meeste gevallen nauwkeurig voor u op maat gemaakt en het is daarom belangrijk dat u over de goede afmetingen beschikt. Bij binnenzonwering kunt u vaak kiezen voor montage in de dag en montage op de dag. Bij montage in de dag wordt de zonwering tussen het kozijn gehangen. Bij montage op de dag wordt de zonwering voor het kozijn en het gehele raam gehangen.

Buitenzonwering

Uitvalscherm

Buitenzonwering is over het algemeen wat lastiger te monteren dan binnenzonwering. Dit komt doordat buitenzonwering over het algemeen een stuk zwaarder is en omdat u vaak ook te maken krijgt met het installeren van de (elektrische) bediening. Het is belangrijk dat u de zonwering goed plaatst, zodat u geen schade creëert aan uw zonwering of gevel. Om te zorgen dat de zonwering juist wordt geplaatst is het belangrijk dat u gebruik maakt van een goede montagehandleiding en/of een duidelijk stappenplan.

Stappenplan

Een goed stappenplan is geen luxe om te hebben bij het monteren van een zonnescherm. De exacte stappen kunnen verschillen per scherm en het is daarom verstandig om de montagehandleiding goed te volgen. Een stappenplan voor het monteren van een zonnescherm zal er ongeveer als volgt uitzien:

  • Plaats bepalen: bepaal de plek en de hoogte van het scherm. Houdt er rekening mee dat het scherm hoog genoeg hangt, ook als het uitgerold is. Teken de locatie van de steunen van het scherm af op de muur. Het is belangrijk dat de steunen op exact gelijke hoogte komen te hangen.
  • Boren: boor de gaten voor de schroeven met behulp van een klopboormachine. Vanwege de draagkracht is het niet verstandig om de gaten in de voegen te boren.
  • Plaats de keilbouten en beugels: plaats de keilbouten in de gaten in de muur. Let op dat de keilbouten nog genoeg uit de muur steken om de beugels aan vast te zetten. Als er teveel weerstand is, kunt u de keilbouten eventueel nog zachtjes aantikken met een rubberen hamer. Draai de moeren en ringen van de keilbouten en gebruik deze om de beugels mee vast te zetten. Draai de moeren handvast.
  • Cassette plaatsen: plaats de cassette gelijktijdig aan beide kanten in de beugels. Hier heeft u twee personen voor nodig.
  • Afstellen van het scherm: u kunt het scherm eventueel nog wat naar boven of beneden afstellen. Als u het scherm in hoogte wilt verstellen, kunt u de bouten aan de zijkant iets los draaien en de hoogte bijstellen met de bout aan de voorkant. Het is belangrijk dat het scherm waterpas hangt.

De keuze voor een vakman

Als u geen vertrouwen heeft in het plaatsen van uw zonwering of u wilt hier simpelweg geen tijd en moeite aan besteden, dan kunt u ervoor kiezen om de zonwering door een zonwering specialist te laten plaatsen. Hier zitten natuurlijk kosten aan verbonden, maar dan heeft u wel de garantie dat de zonwering goed wordt gemonteerd.

Offertes aanvragen

Wilt u zonwering laten plaatsen en bent u nieuwsgierig naar de prijzen? Het is verstandig om offertes aan te vragen van meerdere zonwering specialisten in uw regio. Door het vergelijken van offertes kunt u namelijk tot wel 40% besparen op uw aankoop.